پیچ و تاپ در کهکشان راه شیری، حقیقت تازهی نجوم

اگر مسافر کویر یا ارتفاعات باشید فارغ شدن از آلودگیهای نوری و چراغهای شهر بدون شک برای شما تماشای کهکشان راه شیری را ممکن کرده است، قطعاً زیبایی و عظمت این تصویر برای شما شگفتانگیز بوده و به فکر واداشته که به چه شکل و به چه صورت این سیارات و ستارگان گرد هم جمع آمدهاند.
بحث پیرامون این امر محدود به همین چند دهه اخیر نیست و از گالیله به بعد این مبحث شکل جدیتری به خود گرفته است. تا کنون هرگونه مدلسازی و شبیهسازی از این کهکشان باشکوه به شکل دیسکی تخت بوده اما اخیراً در یک تصویر سه بعدی که توسط دانشگاه ورشو لهستان ارائه شد تمام این باورها فروریخت. مدل جدید که بر اساس فواصل تعداد ۲۰۰۰ ستارهی بزرگ و اندازهگیریهای دقیق ارائه شده، حاکی از پیچ و تابهای فراوان کهکشان راه شیری است.
در واقع کشش درونی آن باعث شده تا لبهها به حالت قوس دارد و S شکل دربیایند؛ این امر در مورد ستارگان کهنسال صادق بوده اما آن برای ستارگان جوان سوالی است که جواب دادن به آن زمان طولانیتری میطلبد.
شاید جالب باشد بدانید که در تاریخ نجوم برای اولین بارست که لبه به لبهی دیسک کهکشان راه شیری و فواصل به روشی علمی و کاملاً دقیق انجام میشود و پیش از آن تمام مدلسازیهای صورت گرفته کامپیوتری بوده است.
اینگونه اطلاعات نه تنها ماهیت جهان پهناوری را که ما در آن زندگی میکنیم مشخص میکند بلکه کمک میکند تا مسائل رازآلودی که پیرامون سیاچالهها، مرگ ستارگان و کهکشانهای کشف نشده دیگری که اطراف ما هستند نیز کم کم شفافتر از گذشته شود.