کشف جهش ژنتیکی که باعث نیاز کمتر بدن به خواب میشود

سعی نکنید بدن خود را فریب دهید و خواب کامل شبانه را از آن بگیرید، در این صورت قطعاً عواقب آن را خواهید دید، مگر این که جهش ژنتیکی نادری در شما اتفاق افتاده باشد. بر اساس یک مطالعهی جدید، افرادی که فقط با ۶ ساعت خواب، سرحال میشوند، نسخهی تغییریافتهای از یک ژن خاص را در خود دارند و اما ژن دیگر، مرتبط با خواب کوتاهمدت است.
در سال ۲۰۱۹ محققان یک مادر و دختر را با یک جهش ژنتیکی به نام DEC2 توصیف کردند که تنها پس از ۶ ساعت خواب شبانه احساس میکردند به خوبی استراحت کردهاند. در حال حاضر بیشتر متخصصان پیشنهاد میکنند افراد بالغ روزانه حداقل ۷ ساعت بخوابند.
جهش ژنتیکی DEC2، پروتئینی را رمزگذاری میکند که به خاموش شدن سایر ژنها کمک میکند. از جمله ژن هورمون اورکسین که به هورمون تنظیم بیداری و هوشیاری شناخته شده است. اکنون با مطالعهی خانوادهی دیگری که دارای خواب طبیعی کوتاه هستند، دانشمندان جهش دیگری را شناسایی کردهاند که تخمین میزنند تقریباً از هر ۱۰۰ هزار نفر ، ۴ نفر آن را دارند. محققان گزارش دادهاند که موشهایی که از نظر ژنتیکی تغییر یافتهاند و دارای این جهش ژنتیکی هستند و به طور متوسط یک ساعت کمتر از گروه کنترل احتیاج به خواب دارند.
این جهش، روی ژنی به نام ADRB1 تأثیر میگذارد که گیرندهای را برای مولکول انتقال دهنده عصبی نورادرنالین رمزنگاری میکند. محققان دریافتند در بخشی از سلولهای ساقهی مغز موش، سلولهای با این گیرندهها پوشیده شده در حالت بیداری فعال و در حالت خواب عمیق از خود فعالیتی نشان نمیدهند. تحریک سلولهای عصبی ساقهی مغز حاوی ژن ADRB1 میتواند آنها را بلافاصله از خواب عمیق بیدار کند. دانشمندان بیان کردهاند که این جهش، سلولهای القاءکننده بیداری عصبی ساقهی مغز را تقویت میکند. این توضیح میدهد که چرا ناقلهای انسانی این جهش، به خواب کمتری احتیاج دارند.
اگر مطالعات آینده راههایی را برای ایجاد دوبارهی اثرات جهشهای شناخته شده آشکار کند، میتوان به درمانی برای اختلالات خواب دست یافت و یا حتی به قشری که از بی خوابی رنج می برند کمک کرد تا نتیجه بهتری از کم خوابی خود کسب کنند.
شما جزء کدام دسته افراد هستید؟ افرادی که میبایست بیش از ۸ ساعت بخوابند و یا خواب ۶ ساعته کافی بوده و کاملاً سرحال خواهید شد؟ اگر از دسته دوم باشید احتمالاً یک جهش ژنتیکی در شما اتفاق افتاده است.